ZALETY KOMINKÓW
Jesteś w sekcji:   Strona główna  >  Poradniki  >  Poradnik budowlany  >  Instalacje  >  Ogrzewanie  >  ZALETY KOMINKÓW

Słowa kluczowe: ciepła woda, kominek, ogrzewanie,

DrukujOgrzewanie


ZALETY KOMINKÓW

 

Posiadanie salonu z kominkiem to marzenie wielu z  nas. Za dawnych czasów standard, obecnie  efektowny dodatek. Poza zaletami oczywistymi jakimi  są: dekoracja wnętrza, stworzenie wyjątkowego klimatu, miejsca skupiającego życie rodzinne kominek ma wiele bardziej konkretnych, praktycznych zalet.

 

Obecnie nowoczesne kominki można wykorzystać na wiele sposobów:

 

. DO OGRZEWANIA - kominki zamknięte mają duże możliwości grzewcze. Ciepłe powietrze za pomocą izolowanych kanałów o średnicy 100-160 mm może być rozprowadzane po całym domu.

Można zastosować obieg naturalny - tu działa konwekcja, czyli krążenie ogrzanego powietrza w obudowie kominka. Starcza na ogrzewanie 3-4 pomieszczeń i jest niezależny od energii elektrycznej.

Obieg wymuszony natomiast, daje jeszcze większe możliwości. Polega na zamontowaniu specjalnej turbiny elektrycznej wymuszającej obieg powietrza (może działać poprzez ciśnienie wytwarzane przez turbinę umieszczoną pod wkładem lub podciśnienie wytwarzane przez turbinę nad kominkiem).
Można również użyć kominka, jako źródła centralnego ogrzewania (zarówno podłogowego jak i grzejnikowego). Musi to być jednak kominek z tzw. płaszczem wodnym - ciepło przekazywane jest wodzie, która napływa między ścianki płaszcza otaczającego kominek. Można to rozwiązanie powiązać z tradycyjnym ogrzewaniem - za pomocą układu automatycznego, który będzie wyłączał tradycyjne ogrzewanie, gdy będzie działał kominek.

 

. DO PODGRZEWANIA WODY - za pomocą układu pojemnościowego (przy zastosowaniu zasobnika z wężownicą, może w pół godziny podgrzać 300 l wody do 60oC) lub przepływowego (kominki muszą być wyposażone w dodatkową wężownicę, gdy w kominku dobrze się pali to dostarcza więcej ciepłej wody niż podgrzewacze elektryczne).

 

. DO GRILLOWANIA - po zakupieniu specjalnego rusztu albo nawet napędzanego elektrycznie rożna można w komiku opiekać różnego rodzaju mięsa.
 





Komentarze (0)

Brak komentarzy.

zamknij

Logowanie

Jeżeli nie masz jeszcze konta, zarejestruj się.

   

Loguj mnie automatycznie przy każdych odwiedzinach serwisu
zaloguj